45 min.
45 min.
Klasyka rodzaju z kuchni japońskiej – szczególnie polecane dla tych, którzy dopiero uczą się jak przyrządzać sushi. Doskonałe na przystawkę lub kolację walentynkową! Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!
Składniki:
- 1 ogórek
- 4 łyżki majonezu
- 90 g rozdrobnionych paluszków surimi
- 4 płaty nori (suszonych wodorostów)
- 500 g ugotowanego ryżu do sushi
- 2,5 łyżki sezamu
- 1 awokado, pokrojone w plasterki
- 4 łyżeczki kawioru tobiko
Przygotowanie:
1Odkroić końcówkę ogórka, przekroić go na pół, a następnie na ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić w cienkie słupki.
2Majonez wymieszać z paluszkami surimi.
3Płat nori ułożyć na macie bambusowej. Dłońmi dobrze zwilżonymi wodą uklepać cienką warstwę ryżu, zostawiając od brzegu margines na 1 cm. Posypać sezamem i ostrożnie odwrócić.
4W odległości 1/3 od górnego brzegu płata rozprowadzić w linii w poprzek 1 łyżkę mieszaniny z surmi, następnie położyć 1-2 słupki ogórka i 1-3 plasterki awokado.
5Za pomocą maty bambusowej ciasno zwinąć zaczynając od górnego brzegu. Pusty margines zwilżyć wodą i zawinąć aby się zlepił. Czynność powtarzać z pozostałymi płatami nori.
6Kroić na kawałki o szerokości 2 cm. Każdy kawałek dekorować 1/8 łyżeczki tobiko.
Porcja dla:
4 osób