Czas przygotowania:
45 min.
Całkowity czas:
45 min.

Klasyka rodzaju z kuchni japońskiej – szczególnie polecane dla tych, którzy dopiero uczą się jak przyrządzać sushi. Doskonałe na przystawkę lub kolację walentynkową! Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

Składniki:

  • 1 ogórek
  • 4 łyżki majonezu
  • 90 g rozdrobnionych paluszków surimi
  • 4 płaty nori (suszonych wodorostów)
  • 500 g ugotowanego ryżu do sushi
  • 2,5 łyżki sezamu
  • 1 awokado, pokrojone w plasterki
  • 4 łyżeczki kawioru tobiko

Przygotowanie:

1Odkroić końcówkę ogórka, przekroić go na pół, a następnie na ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić w cienkie słupki.

2Majonez wymieszać z paluszkami surimi.

3Płat nori ułożyć na macie bambusowej. Dłońmi dobrze zwilżonymi wodą uklepać cienką warstwę ryżu, zostawiając od brzegu margines na 1 cm. Posypać sezamem i ostrożnie odwrócić.

4W odległości 1/3 od górnego brzegu płata rozprowadzić w linii w poprzek 1 łyżkę mieszaniny z surmi, następnie położyć 1-2 słupki ogórka i 1-3 plasterki awokado.

5Za pomocą maty bambusowej ciasno zwinąć zaczynając od górnego brzegu. Pusty margines zwilżyć wodą i zawinąć aby się zlepił. Czynność powtarzać z pozostałymi płatami nori.

6Kroić na kawałki o szerokości 2 cm. Każdy kawałek dekorować 1/8 łyżeczki tobiko.

Porcja dla:

4 osób