Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Pyszne i niesamowicie sycące danie pochodzące z kuchni litewskiej. Kluseczki z ciasta ziemniaczanego z mięsnym farszem.
Składniki:
- 1,5 kg surowych ziemniaków, startych i odciśniętych
- 500 g ugotowanych ziemniaków, startych
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kaszy mannej
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1Wszyskie składniki na ciasto wymieszać na jednolitą masę.
2Na patelni rozgrzać smalec i smażyć mięso, aż będzie miękkie. Dodać cebulę i smażyć jeszcze przez 5 minut. Całość przepuścić przez maszynkę.
3Masę mięsną doprawić czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem, wymieszać.
4Z ciasta formować placuszki, na środek dawać po łyżce nadzienia i zwijać jak cygaro.
5Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze śmietaną.
Porcja dla:
8 osób