Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Pyszne i niesamowicie sycące danie pochodzące z kuchni litewskiej. Kluseczki z ciasta ziemniaczanego z mięsnym farszem.

Składniki:

  • 1,5 kg surowych ziemniaków, startych i odciśniętych
  • 500 g ugotowanych ziemniaków, startych
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kaszy mannej
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1Wszyskie składniki na ciasto wymieszać na jednolitą masę.

2Na patelni rozgrzać smalec i smażyć mięso, aż będzie miękkie. Dodać cebulę i smażyć jeszcze przez 5 minut. Całość przepuścić przez maszynkę.

3Masę mięsną doprawić czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem, wymieszać.

4Z ciasta formować placuszki, na środek dawać po łyżce nadzienia i zwijać jak cygaro.

5Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze śmietaną.

Porcja dla:

8 osób