Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
20 min.

Wymyśliłem te naleśniki, kiedy znalazłem w lodówce koszyczek malin i miałem ochotę na coś nowego. Naleśniki nie tak łatwo przewrócić na drugą stronę, ale można to zrobić inaczej: ześlizgnąć je z patelni na talerz, a potem włożyć z powrotem na patelnię. Naleśniki wyszły tak pyszne, że moja dziewczyna kazała mi natychmiast spisać przepis.

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cukru
  • 180 ml mleka

Przygotowanie:

1Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Jajka roztrzepać z mlekiem i wodą. Wymieszać wszystko razem.

2W teflonowej patelni stopić kawałek masła. Wlać połowę ciasta na patelnię i wyłożyć na nie maliny, delikatnie je wciskając w ciasto. Smażyć naleśnik przez ok. 5 minut, aż się zetnie, a brzegi będą chrupiące. Lekko podważyć brzegi i ześlizgnąć naleśnik na talerz (jeśli jesteś odważny, możesz go przewrócić podrzucając, ale wierzch musi już być ścięty). Posypać cukrem pudrem. Powtórzyć z pozostałym ciastem.

Porcja dla:

2 osób