15 min.
05 min.
20 min.
Wymyśliłem te naleśniki, kiedy znalazłem w lodówce koszyczek malin i miałem ochotę na coś nowego. Naleśniki nie tak łatwo przewrócić na drugą stronę, ale można to zrobić inaczej: ześlizgnąć je z patelni na talerz, a potem włożyć z powrotem na patelnię. Naleśniki wyszły tak pyszne, że moja dziewczyna kazała mi natychmiast spisać przepis.
Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cukru
- 180 ml mleka
Przygotowanie:
1Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Jajka roztrzepać z mlekiem i wodą. Wymieszać wszystko razem.
2W teflonowej patelni stopić kawałek masła. Wlać połowę ciasta na patelnię i wyłożyć na nie maliny, delikatnie je wciskając w ciasto. Smażyć naleśnik przez ok. 5 minut, aż się zetnie, a brzegi będą chrupiące. Lekko podważyć brzegi i ześlizgnąć naleśnik na talerz (jeśli jesteś odważny, możesz go przewrócić podrzucając, ale wierzch musi już być ścięty). Posypać cukrem pudrem. Powtórzyć z pozostałym ciastem.
Porcja dla:
2 osób