30 min.
30 min.
210 min.
Wspaniały przepis na plecioną chałkę, pochodzący z kuchni fińskiej. Przygotowanie zabiera prawie 4 godziny, ale naprawdę warto!
Składniki:
- 2 szklanki (475 ml) mleka
- 1/2 szklanki (120 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
- 1 saszetka (7 g) aktywnych świeżych drożdży
- 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Przygotowanie:
1W rondelku podgrzać mleko, aż prawie zacznie wrzeć. Odstawić z ognia i przestudzić.
2W misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Dodać letnie mleko, cukier, sól, kardamon, jajka i około 2 szklanki mąki, wymieszać na jednolite ciasto. Dodać kolejne 3 szklanki mąki i wymieszać – ciasto powinno być gładkie i połyskujące. Dodać roztopione masło, wymieszać. Dodać pozostałą mąkę i dobrze wyrobić ciasto.
3Ciasto przełożyć na stolnicę, przykryć miską i odstawić na 15 minut. Następnie zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Przełożyć do natłuszczonej miski. Przykryć czystą ściereczką, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zagnieść jeszcze raz i ponownie pozwolić, aby podwoiło swoją objętość.
4Przełożyć na stolnicę i podzielić na 3 części, a następnie każdą część na kolejne 3. Rozwałkować każdą część na wałek o długości około 30 cm. Z trzech wałków upleść jeden warkocz. Czynność powtórzyć z pozostałymi wałkami ciasta. Wyjdą 3 plecione bochenki. Przełożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
5Każdy bochenek posmarować jajkiem i oprószyć cukrem.
6Piec w temperaturze 205 stopni C przez 25-30 minut.
Porcja dla:
3 osób