Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Śliwki z cebulą? Pomyślisz, że niedorzeczne? W sosie chutney takie połączenie jest pyszne – doprawiony winnym octem, zielem angielskim i kolendrą. Doskonały dodatek do mięs.
Składniki:
- 1,5 kg śliwek
- 100 g rodzynek
- 4 czerwone cebule
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka czerwonego octu winnego
Przygotowanie:
1Śliwki umyć i wydrylować. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Cebule posiekać. Ziele angielskie i kolendrę utłuc w moździerzu.
2Wszystkie składniki wymieszać w garnku i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować przez około 30 minut, aż śliwki się rozgotują.
3Nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.
Porcja dla:
3 osób