Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Śliwki z cebulą? Pomyślisz, że niedorzeczne? W sosie chutney takie połączenie jest pyszne – doprawiony winnym octem, zielem angielskim i kolendrą. Doskonały dodatek do mięs.

Składniki:

  • 1,5 kg śliwek
  • 100 g rodzynek
  • 4 czerwone cebule
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka czerwonego octu winnego

Przygotowanie:

1Śliwki umyć i wydrylować. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Cebule posiekać. Ziele angielskie i kolendrę utłuc w moździerzu.

2Wszystkie składniki wymieszać w garnku i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować przez około 30 minut, aż śliwki się rozgotują.

3Nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.

Porcja dla:

3 osób