Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
55 min.
Całkowity czas:
205 min.

Z tego przepisu wychodzi bardzo duży i imponujący bochenek. Korzystam z niego gdy spodziewam się wielu gości na Święta.

Składniki:

  • 2 opakowania (14 g) aktywnych suchych drożdży
  • 1/2 szklanki (120 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
  • 2 szklanki (500 g) gorącego mleka
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 115 g masła
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać drożdże z 1/2 szklanki ciepłej wody.

2W średniej misce wymieszać gorące mleko z cukrem, masłem, solą i 1/2 szklanki wody. Ostudzić do temperatury ok. 40 stopni.

3W małej misce lekko roztrzepać 5 jajek, a następnie dodać je do przestudzonej masy z mlekiem. Dodać to do drożdży. Dodać 2 szklanki mąki i zmiksować na gładkie ciasto. Mieszając, powoli dodawać pozostałą mąkę, aż powstanie gęste ciasto. Wyrabiać na powierzchni posypanej mąką przez 10 minut (5 minut mikserem z końcówką w kształcie haka).Włożyć do dużej szklanej lub plastikowej miski lekko wysmarowanej tłuszczem. Odwrócić ciasto, aby się całe pokryło tłuszczem, przykryć i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na około 60 minut aby wyrosło.

4Lekko ubić pięścią, przykryć i ponownie odstawić na około 30 minut, aby podwoiło swą objętość.

5Znów lekko ubić i podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałek długości 50 cm. Na dużej blasze wysmarowanej tłuszczem zapleść z tych wałków warkocz. Przykryć i odstawić, aż podwoi objętość.

6Pozostałe jajko lekko roztrzepać i posmarować nim chałkę. Posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez około 55 minut, aż się ładnie przyrumieni.

7Ciasto można podzielić i upiec dwie równe chałki – wówczas czas pieczenia można nieznacznie skrócić.

Porcja dla:

60 osób