Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Prosty przepis na halibuta z grilla. Sos sojowy i brązowy cukier dodają to coś, co sprawia, że to danie jest wyjątkowo smaczne.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 (półkilogramowy) stek z halibuta

Przygotowanie:

1Rozgrzać grill do średniej temperatury.

2Do małego rondelka włożyć masło, dodać brązowy cukier, czosnek, sok z cytryny, sos sojowy i pieprz. Podgrzać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

3Ruszt grilla lekko posmarować olejem. Za pomocą pędzelka posmarować rybę sosem z brązowym cukrem, a następnie położyć na grillu. Smażyć przez 5 minut z każdej strony, do czasu gdy mięso będzie można łatwo rozdzielać widelcem, polewając od czasu do czasu sosem. Pozostały sos wylać.

Porcja dla:

3 osób