25 min.
90 min.
115 min.
Wołowina i fasola duszone powoli w gęstym sosie pomidorowym doprawionym chili i kminem rzymskim to pyszne danie na zimowy dzień. Doskonałym dodatkiem do niego jest chlebek z ziarnami kukurydzy i łagodnym zielonym chili oraz krucha sałata. To posiłek zrównoważony pod względem odżywczym.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 340 g chudej wołowiny nadającej się do duszenia, okrojonej z tłuszczu i pokrojonej w drobną kostkę
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- ½ łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka pokruszonych, suszonych płatków chili
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 800 g czerwonej fasoli kidney z puszki
- 300 ml wywaru wołowego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę w dużym naczyniu żaroodpornym. Wrzucić mięso i przyrumienić mocno na dużym ogniu, smażąc 3–4 minuty i mieszając od czasu do czasu. Wyjąć z naczynia łyżką cedzakową.
2Zmniejszyć ogień i wrzucić do naczynia cebulę. Wymieszać i smażyć 10 minut. Dodać czosnek, ziarna kminu i chili. Smażyć minutę, mieszając, a następnie wrzucić z powrotem mięso. Dodać przecier pomidorowy, posiekane pomidory wraz z sokiem, fasolę i wywar. Starannie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na maleńki i dusić pod przykryciem 1–1½ godziny, mieszając od czasu do czasu, aż mięso będzie miękkie.
3Przygotować chlebek kukurydziany. Rozgrzać piekarnik do 200°C i nasmarować odrobiną rozpuszczonego masła płytką, kwadratową formę do ciasta o boku 20 cm. Wymieszać w misce mąkę kukurydzianą i pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Ubić jajko z mlekiem, dodać do mąki i wyrobić lekko gęste, grudkowate ciasto (nie wyrabiać zbyt mocno, gdyż wtedy pieczywo będzie twarde). Dodać kukurydzę oraz chili i wymieszać. Przełożyć do formy i piec 20–25 minut, aż chlebek będzie twardy w dotyku.
4Wyłożyć chlebek na stolnicę i pokroić na duże, kwadratowe kawałki. Podawać chili z ciepłym chlebkiem w podgrzanych miseczkach.
Porcja dla:
6 osób