Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
115 min.

Wołowina i fasola duszone powoli w gęstym sosie pomidorowym doprawionym chili i kminem rzymskim to pyszne danie na zimowy dzień. Doskonałym dodatkiem do niego jest chlebek z ziarnami kukurydzy i łagodnym zielonym chili oraz krucha sałata. To posiłek zrównoważony pod względem odżywczym.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 340 g chudej wołowiny nadającej się do duszenia, okrojonej z tłuszczu i pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • ½ łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka pokruszonych, suszonych płatków chili
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 800 g czerwonej fasoli kidney z puszki
  • 300 ml wywaru wołowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę w dużym naczyniu żaroodpornym. Wrzucić mięso i przyrumienić mocno na dużym ogniu, smażąc 3–4 minuty i mieszając od czasu do czasu. Wyjąć z naczynia łyżką cedzakową.

2Zmniejszyć ogień i wrzucić do naczynia cebulę. Wymieszać i smażyć 10 minut. Dodać czosnek, ziarna kminu i chili. Smażyć minutę, mieszając, a następnie wrzucić z powrotem mięso. Dodać przecier pomidorowy, posiekane pomidory wraz z sokiem, fasolę i wywar. Starannie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na maleńki i dusić pod przykryciem 1–1½ godziny, mieszając od czasu do czasu, aż mięso będzie miękkie.

3Przygotować chlebek kukurydziany. Rozgrzać piekarnik do 200°C i nasmarować odrobiną rozpuszczonego masła płytką, kwadratową formę do ciasta o boku 20 cm. Wymieszać w misce mąkę kukurydzianą i pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Ubić jajko z mlekiem, dodać do mąki i wyrobić lekko gęste, grudkowate ciasto (nie wyrabiać zbyt mocno, gdyż wtedy pieczywo będzie twarde). Dodać kukurydzę oraz chili i wymieszać. Przełożyć do formy i piec 20–25 minut, aż chlebek będzie twardy w dotyku.

4Wyłożyć chlebek na stolnicę i pokroić na duże, kwadratowe kawałki. Podawać chili z ciepłym chlebkiem w podgrzanych miseczkach.

Porcja dla:

6 osób