50 min.
25 min.
105 min.
Te orientalne pierożki można podawać jako przekąskę, przystawkę lub na lekką kolację. Najlepiej smakują z sosem chutney sporządzonym z mango lub z jogurtem czosnkowo-miętowym.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
Przygotowanie:
1Mąkę zmiksować z solą, jajkiem, olejem i octem. Przełożyć ciasto na posypany mąką blat i zagniatać przez 10 minut. Uformować kulę. Podgrzać miskę ceramiczną, przykryć nią ciasto i odstawić na 30 minut.
2Umyć, osuszyć i posiekać dymki. Obrać dynię oraz ziemniaki i zetrzeć na tarce. Rozmrozić i posiekać brokuły. Czosnek posiekać. Podgrzać olej w rondelku, dodać warzywa i dusić przez 5 minut, mieszając. Przyprawić curry, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Dodać żółtko i śmietanę.
3Podzielić ciasto na 12 części. Każdą rozciągnąć, żeby przybrała kształt prostokątnego cienkiego placka o wymiarach około 8 x 30 cm i posmarować olejem. Nagrzać piekarnik do 220°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
4Ułożyć łyżeczkę nadzienia przy jednym z węższych krańców każdego prostokąta z ciasta. Zawinąć róg ciasta i dalej składać ciasto w trójkąt, aż do końca prostokąta. Obficie posmarować z wierzchu olejem. Ułożyć na blasze i piec przez 20 minut. Potem posmarować białkiem jajka, posypać sezamem i piec jeszcze przez 5 minut.
Porcja dla:
12 osób