Czas przygotowania:
50 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
105 min.

Te orientalne pierożki można podawać jako przekąskę, przystawkę lub na lekką kolację. Najlepiej smakują z sosem chutney sporządzonym z mango lub z jogurtem czosnkowo-miętowym.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu

Przygotowanie:

1Mąkę zmiksować z solą, jajkiem, olejem i octem. Przełożyć ciasto na posypany mąką blat i zagniatać przez 10 minut. Uformować kulę. Podgrzać miskę ceramiczną, przykryć nią ciasto i odstawić na 30 minut.

2Umyć, osuszyć i posiekać dymki. Obrać dynię oraz ziemniaki i zetrzeć na tarce. Rozmrozić i posiekać brokuły. Czosnek posiekać. Podgrzać olej w rondelku, dodać warzywa i dusić przez 5 minut, mieszając. Przyprawić curry, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Dodać żółtko i śmietanę.

3Podzielić ciasto na 12 części. Każdą rozciągnąć, żeby przybrała kształt prostokątnego cienkiego placka o wymiarach około 8 x 30 cm i posmarować olejem. Nagrzać piekarnik do 220°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

4Ułożyć łyżeczkę nadzienia przy jednym z węższych krańców każdego prostokąta z ciasta. Zawinąć róg ciasta i dalej składać ciasto w trójkąt, aż do końca prostokąta. Obficie posmarować z wierzchu olejem. Ułożyć na blasze i piec przez 20 minut. Potem posmarować białkiem jajka, posypać sezamem i piec jeszcze przez 5 minut.

Porcja dla:

12 osób