Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

To wariacja na temat chili con carne… ale bez wołowiny! Również tej wersji można używać do nadziewania tacos.

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 zielona papryka, drobno pokrojona
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
  • 100 g pieczarek, posiekanych
  • 500 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na małe kawałki
  • 1 łyżka chili w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:

1W dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć czosnek z papryką, cebulą, selerem i pieczarkami. Smażyć przez 5 minut, zdjąć z patelni i odstawić.

2Do patelni dodać pozostałą 1 łyżkę oleju i podsmażyć kurczaka na dużym ogniu, aż się przyrumieni i będzie z zewnątrz dość twardy. Dodać podsmażone wcześniej warzywa.

3Dodać chili, kumin, oregano, paprykę, kakao, sól, paprykę w płatkach i pieprz. Mieszać aby nie przywarło. Dodać pomidory i fasolę, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień na mały. Przykryć patelnię i dusić przez 15 minut, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze przez 15 minut.

Porcja dla:

5 osób