Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
To wariacja na temat chili con carne… ale bez wołowiny! Również tej wersji można używać do nadziewania tacos.
Składniki:
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 zielona papryka, drobno pokrojona
- 1 cebula, posiekana
- 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
- 100 g pieczarek, posiekanych
- 500 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na małe kawałki
- 1 łyżka chili w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
1W dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć czosnek z papryką, cebulą, selerem i pieczarkami. Smażyć przez 5 minut, zdjąć z patelni i odstawić.
2Do patelni dodać pozostałą 1 łyżkę oleju i podsmażyć kurczaka na dużym ogniu, aż się przyrumieni i będzie z zewnątrz dość twardy. Dodać podsmażone wcześniej warzywa.
3Dodać chili, kumin, oregano, paprykę, kakao, sól, paprykę w płatkach i pieprz. Mieszać aby nie przywarło. Dodać pomidory i fasolę, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień na mały. Przykryć patelnię i dusić przez 15 minut, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze przez 15 minut.
Porcja dla:
5 osób