Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Nikt się nie oprze takiej wesołej śwince – moja siostrzenica uwielbia je jeść, choć kiedyś kręciła nosem i nie chciała tknąć gotowanych jajek.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 parówka
  • 2 rzodkiewki
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 4 liście sałaty
  • 1/2 łyżeczki masła orzechowego
  • keczup

Przygotowanie:

1Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. W każdym jajku można lekko ściąć nożem dolną część tak, aby po ułożeniu go na liściu sałaty stało stabilnie.

2Rzodkiewki pokroić na plasterki – potrzebnych jest 8 – i wyciąć z nich trójkąty.

3Zrobić po obu stronach jednego końca jajka nacięcia, aby włożyć w nie plasterki rzodkiewki – uszka.

4Parówkę pokroić w plasterki i przykleić do jajka najlepiej za pomocą masła orzechowego 😉 Dziurki na ryjku namalować keczupem.

5Z ziarenek pieprzu wykonać oczka, a z gałązek natki – ogonki.

Porcja dla:

4 osób