Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Nikt się nie oprze takiej wesołej śwince – moja siostrzenica uwielbia je jeść, choć kiedyś kręciła nosem i nie chciała tknąć gotowanych jajek.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 parówka
- 2 rzodkiewki
- 8 ziarenek pieprzu
- 4 gałązki natki pietruszki
- 4 liście sałaty
- 1/2 łyżeczki masła orzechowego
- keczup
Przygotowanie:
1Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. W każdym jajku można lekko ściąć nożem dolną część tak, aby po ułożeniu go na liściu sałaty stało stabilnie.
2Rzodkiewki pokroić na plasterki – potrzebnych jest 8 – i wyciąć z nich trójkąty.
3Zrobić po obu stronach jednego końca jajka nacięcia, aby włożyć w nie plasterki rzodkiewki – uszka.
4Parówkę pokroić w plasterki i przykleić do jajka najlepiej za pomocą masła orzechowego 😉 Dziurki na ryjku namalować keczupem.
5Z ziarenek pieprzu wykonać oczka, a z gałązek natki – ogonki.
Porcja dla:
4 osób