15 min.
15 min.
30 min.
Ta łatwa do przygotowania przekąska jest bogata w białko, witaminy oraz minerały. Z miękkich chlebków pitta, posmarowanych oliwą z oliwek, posypanych ziarnem sezamowym i zapieczonych, przyrządźmy chrupiące paluszki i podajmy z kremowym dipem z hummusu sporządzonym z cieciorki i serka naturalnego.
Składniki:
- 400 g cieciorki z puszki, odsączonej i opłukanej
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 150 g serka naturalnego
- sól i pieprz
- mielona papryka i mielony kmin rzymski, do posypania
- cząstki cytryny, do podania
Przygotowanie:
1Miksować cieciorkę, kmin rzymski, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz serek naturalny w blenderze około 1–2 minut, aż powstanie gładka masa; raz lub dwa przerwać, żeby zeskrobać masę ze ścianek naczynia.
2Można też wrzucić składniki do miski, najlepiej o szerokim, płaskim dnie i utrzeć ręcznym blenderem. Aby poprawić konsystencję, należy rozgnieść cieciorkę tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, aż masa będzie całkowicie gładka, następnie połączyć z pozostałymi produktami.
3Doprawić hummus solą i pieprzem, a następnie przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki aż do chwili podania.
4Aby przygotować chipsy z chlebka pitta, należy mocno rozgrzać grill. Rozłożyć chlebki pitta i delikatnie posmarować z wierzchu połową oliwy z oliwek. Posypać połową ziarna sezamowego. Grillować minutę, aż chlebek i sezam się przyrumienią.
5Przerzucić chlebki pitta na drugą stronę, posmarować resztą oliwy z oliwek i posypać pozostałym sezamem. Włożyć z powrotem na grill, ponownie opiekać minutę, aż chlebek i sezam się przyrumienią. Szybko pociąć nożyczkami ciepły chlebek na paluszki o szerokości 2 cm. Poczekać, żeby ostygły i stały się chrupiące.
6Posypać hummus szczyptą papryki i kminu rzymskiego; podawać z chipsami z chlebka pitta oraz cząstkami cytryny. (Chipsy pitta można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce przez 1–2 dni).
Porcja dla:
6 osób