Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Ta łatwa do przygotowania przekąska jest bogata w białko, witaminy oraz minerały. Z miękkich chlebków pitta, posmarowanych oliwą z oliwek, posypanych ziarnem sezamowym i zapieczonych, przyrządźmy chrupiące paluszki i podajmy z kremowym dipem z hummusu sporządzonym z cieciorki i serka naturalnego.

Składniki:

  • 400 g cieciorki z puszki, odsączonej i opłukanej
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 150 g serka naturalnego
  • sól i pieprz
  • mielona papryka i mielony kmin rzymski, do posypania
  • cząstki cytryny, do podania

Przygotowanie:

1Miksować cieciorkę, kmin rzymski, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz serek naturalny w blenderze około 1–2 minut, aż powstanie gładka masa; raz lub dwa przerwać, żeby zeskrobać masę ze ścianek naczynia.

2Można też wrzucić składniki do miski, najlepiej o szerokim, płaskim dnie i utrzeć ręcznym blenderem. Aby poprawić konsystencję, należy rozgnieść cieciorkę tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, aż masa będzie całkowicie gładka, następnie połączyć z pozostałymi produktami.

3Doprawić hummus solą i pieprzem, a następnie przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki aż do chwili podania.

4Aby przygotować chipsy z chlebka pitta, należy mocno rozgrzać grill. Rozłożyć chlebki pitta i delikatnie posmarować z wierzchu połową oliwy z oliwek. Posypać połową ziarna sezamowego. Grillować minutę, aż chlebek i sezam się przyrumienią.

5Przerzucić chlebki pitta na drugą stronę, posmarować resztą oliwy z oliwek i posypać pozostałym sezamem. Włożyć z powrotem na grill, ponownie opiekać minutę, aż chlebek i sezam się przyrumienią. Szybko pociąć nożyczkami ciepły chlebek na paluszki o szerokości 2 cm. Poczekać, żeby ostygły i stały się chrupiące.

6Posypać hummus szczyptą papryki i kminu rzymskiego; podawać z chipsami z chlebka pitta oraz cząstkami cytryny. (Chipsy pitta można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce przez 1–2 dni).

Porcja dla:

6 osób