Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
130 min.

Pyszny chleb bez krzty glutenu! Zamiast pszennej mamy tu mieszaninę różnego rodzaju mąk – z tapioki, z ciecierzycy, z prosa i mąkę ryżową. Warto spróbować!

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki białek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1,5 szklanki ciepłego chudego mleka
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności rekomendowanej przez producenta.

2Wybrać ustawienie i nacisnąć start. Po 5 minutach sprawdzić konsystencję ciasta, jeśli jest zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki ryżowej.

3Po zakończeniu odczekać 10-15 minut, a następnie wyjąć z pojemnika.

Porcja dla:

10 osób