15 min.
180 min.
195 min.
Klasyczny przepis na duszoną wołowinę. Nie może się nie udać i każdy może go opanować z łatwością. Podawać z ziemniakami, polentą, lub kluskami i z sałatką. Doskonałe danie na zimę!
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny (marchew, seler, por, pietruszka)
- 1,5 kg wołowiny (od nogi)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 4 łyżki oleju
- 250 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
Przygotowanie:
1Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić na małe kawałki. Mięso opłukać pod zimną wodą i natrzeć z każdej strony solą i pieprzem.
2W brytfance rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony. Wyjąć z brytfanki i odstawić. W tym samym tłuszczu, na średnim ogniu podsmażyć warzywa, cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu, mieszając, aż będą lekko brązowe. Do warzyw dodać wołowinę i wlać około 1/4 wina. Przykryć brytfankę i pozostawić na małym ogniu na około 2,5 godziny, aby się dusiła. Płyn w środku nie powinien się gotować zbyt gwałtownie. Od czasu do czasu dolewać trochę wina i odwracać mięso.
3Wyjąć wołowinę z brytfanki, przykryć i wstawić w ciepłe miejsce. Sos z brytfanki przecedzić przez sito do rondelka, przetrzeć też warzywa, używając do tego celu łyżki. Wmieszać creme fraiche i wstawić rondelek na duży ogień, gotując bez przykrycia aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Pokroić wołowinę w plastry i podawać polaną sosem.
Porcja dla:
6 osób