Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Chlebek chmurka – czyli z angielskiego „cloud bread”, to idealny bezglutenowy zastępnik zwykłego chleba. Zawiera mało węglowodanów, więc polecam go osobom na diecie. Po wyjęciu z piekarnika jest puchaty i lekki, ale jeśli włożysz je do foliowego woreczka, przez noc stanie się bardziej „gęsty” i podobny do zwykłego chleba.

Składniki:

  • 2 łyżki serka śmietankowego (np. Philadelphia)
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do 150°C.

2Oddzielić białka od żółtek, dodać żółtka do serka, wymieszać na gładką masę.

3Do białek dodać proszek do pieczenia, ubić na sztywno.

4Dodać żółtka do białek i delikatnie wymieszać.

5Na suchą blaszkę nakładać kółka o średnicy ok. 10 cm i delikatnie wygładzić po wierzchu łyżką.

6Piec w 150°C przez 20 minut, aż się delikatnie przyzłocą.

Porcja dla:

8 osób