Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
65 min.
Całkowity czas:
75 min.

Bardzo łatwa do przygotwania potrawa, szczególnie popularna w USA w czasie Święta Dziękczynienia lub Świąt Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 3 słodkie ziemniaki
  • 130 g konserwowego ananasa w kawałkach wraz z sokiem
  • 50 g dobrze ubitego jasnobrązowego cukru
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Cienko posmarować tłuszczem naczynie żaroodporne wielkości 23×33 cm.

2W dużym garnku ugotować całe słodkie ziemniaki, aż będą miękkie. Obrać i pokroić w drobną kostkę.

3W przygotowanym naczyniu do pieczenia wymieszać ziemniaki z kawałkami ananasa, jasnobrązowym cukrem i masłem.

4Piec przez 45 minut lub do uzyskania jednolitej gęstej masy warzywnej.

Porcja dla:

9 osób