Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
65 min.
65 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Bardzo łatwa do przygotwania potrawa, szczególnie popularna w USA w czasie Święta Dziękczynienia lub Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 3 słodkie ziemniaki
- 130 g konserwowego ananasa w kawałkach wraz z sokiem
- 50 g dobrze ubitego jasnobrązowego cukru
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Cienko posmarować tłuszczem naczynie żaroodporne wielkości 23×33 cm.
2W dużym garnku ugotować całe słodkie ziemniaki, aż będą miękkie. Obrać i pokroić w drobną kostkę.
3W przygotowanym naczyniu do pieczenia wymieszać ziemniaki z kawałkami ananasa, jasnobrązowym cukrem i masłem.
4Piec przez 45 minut lub do uzyskania jednolitej gęstej masy warzywnej.
Porcja dla:
9 osób