Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Wiem, że to dość kaloryczne, ale uwielbiam chrupiącą, złocistą skórkę kurczaka! Aby jakoś to zrekompensować, proponuję podawać go z dużą ilością warzyw.
Składniki:
- 1 kurczak (2 kg)
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190 C.
2Ułożyć kurczaka na brytfance z metalową kratką. Posmarować go masłem (także pod skórką). Oprószyć solą i pieprzem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1,5 godziny.
3Po 45 minutach wyjąć kurczaka z piekarnika i polać sokami, które się z niego wytopiły. Wstawić z powrotem do piekarnika.
4Po1 godzinie i 15 minutach polać kurczaka ponownie sokami.
5Podawać z puree ziemniaczanym i z warzywami.
Porcja dla:
6 osób