Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
35 min.

Wiem, że to dość kaloryczne, ale uwielbiam chrupiącą, złocistą skórkę kurczaka! Aby jakoś to zrekompensować, proponuję podawać go z dużą ilością warzyw.

Składniki:

  • 1 kurczak (2 kg)
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190 C.

2Ułożyć kurczaka na brytfance z metalową kratką. Posmarować go masłem (także pod skórką). Oprószyć solą i pieprzem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1,5 godziny.

3Po 45 minutach wyjąć kurczaka z piekarnika i polać sokami, które się z niego wytopiły. Wstawić z powrotem do piekarnika.

4Po1 godzinie i 15 minutach polać kurczaka ponownie sokami.

5Podawać z puree ziemniaczanym i z warzywami.

Porcja dla:

6 osób