Czas przygotowania:
75 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
135 min.

Ten chleb jest bardzo sycący i jędrny, a dzięki dodatkowi ziemniaków także soczysty. Najlepiej kroi się go, gdy całkowicie wystygnie przez noc.

Składniki:

  • 250 g ugotowanych mącznych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 300 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych

Przygotowanie:

1Obrać, umyć i poćwiartować ziemniaki. Ugotować do miękkości w 250 ml osolonej wody. Przygotować purée, wymieszać z olejem i całkowicie ostudzić.

2Włożyć purée ziemniaczane do miski i wymieszać z mąką, płatkami owsianymi i ziarnami anyżu. Rozkruszyć drożdże i rozsypać po wierzchu. Całość wyrobić mikserem na gładkie ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3Rozgrzać piekarnik do 200°C. Natrzeć formę tłuszczem. Zagnieść ciasto rękami na posypanym mąką blacie, dodając ziarna słonecznikowe.

4Włożyć ciasto do formy i pozwolić mu rosnąć pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Posmarować wodą i posypać ziarnami słonecznika. Wsunąć formę na dolną półkę piekarnika i piec około 1 godziny. Wyjąć, studzić przez 20 minut w formie, potem wyjąć na drucianą podstawkę i poczekać, aż ostygnie do temperatury pokojowej.

Porcja dla:

1 osoby