75 min.
60 min.
135 min.
Ten chleb jest bardzo sycący i jędrny, a dzięki dodatkowi ziemniaków także soczysty. Najlepiej kroi się go, gdy całkowicie wystygnie przez noc.
Składniki:
- 250 g ugotowanych mącznych ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 300 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 100 g płatków owsianych
Przygotowanie:
1Obrać, umyć i poćwiartować ziemniaki. Ugotować do miękkości w 250 ml osolonej wody. Przygotować purée, wymieszać z olejem i całkowicie ostudzić.
2Włożyć purée ziemniaczane do miski i wymieszać z mąką, płatkami owsianymi i ziarnami anyżu. Rozkruszyć drożdże i rozsypać po wierzchu. Całość wyrobić mikserem na gładkie ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3Rozgrzać piekarnik do 200°C. Natrzeć formę tłuszczem. Zagnieść ciasto rękami na posypanym mąką blacie, dodając ziarna słonecznikowe.
4Włożyć ciasto do formy i pozwolić mu rosnąć pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Posmarować wodą i posypać ziarnami słonecznika. Wsunąć formę na dolną półkę piekarnika i piec około 1 godziny. Wyjąć, studzić przez 20 minut w formie, potem wyjąć na drucianą podstawkę i poczekać, aż ostygnie do temperatury pokojowej.
Porcja dla:
1 osoby