Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
155 min.

Smak tego chleba zależy od oliwek, które do niego włożysz. Możesz użyć na przykład greckie – Kalamata lub Amfissa, hiszpańskie – Arbequina, albo nicejskie.

Składniki:

  • 400 g (3 szklanki) mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 g (1/2 szklanki) posiekanych czarnych oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml (1 i 1/4 szklanki) ciepłej wody (45°C)
  • 1 łyżka kaszki kukurydzianej

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier, sól, czarne oliwki, oliwę i wodę.

2Położyć ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni. Zagniatać dopóki nie stanie się gładkie i elastyczne, tj. około 5 do 10 minut. Odstawić do wyrośniecia na 45 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jednym energicznym ruchem i ponownie dobrze wyrobić, ugniatając przez 5 do 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość.

3Wyjąć na stolnicę i uformować okrągy bochenek. Włożyć do góry nogami do miski wyłożonej lnianą ściereczką obsypaną mąką. Znów pozostawić, aż dwukrotnie urośnie.

4Gdy chleb rośnie po raz trzeci, wstawić na dno piekarnika garnek z wodą. Nagrzać piekarnik do 260°C.

5Delikatnie odwrócić bochenek na lekko posmarowaną olejem i posypaną kukurydzianą kaszką blachę do pieczenia.

6Piec w temperaturze 260°C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze przez 30 minut, aż będzie gotowy.

Porcja dla:

15 osób