20 min.
45 min.
155 min.
Smak tego chleba zależy od oliwek, które do niego włożysz. Możesz użyć na przykład greckie – Kalamata lub Amfissa, hiszpańskie – Arbequina, albo nicejskie.
Składniki:
- 400 g (3 szklanki) mąki chlebowej
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 70 g (1/2 szklanki) posiekanych czarnych oliwek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 300 ml (1 i 1/4 szklanki) ciepłej wody (45°C)
- 1 łyżka kaszki kukurydzianej
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier, sól, czarne oliwki, oliwę i wodę.
2Położyć ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni. Zagniatać dopóki nie stanie się gładkie i elastyczne, tj. około 5 do 10 minut. Odstawić do wyrośniecia na 45 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jednym energicznym ruchem i ponownie dobrze wyrobić, ugniatając przez 5 do 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
3Wyjąć na stolnicę i uformować okrągy bochenek. Włożyć do góry nogami do miski wyłożonej lnianą ściereczką obsypaną mąką. Znów pozostawić, aż dwukrotnie urośnie.
4Gdy chleb rośnie po raz trzeci, wstawić na dno piekarnika garnek z wodą. Nagrzać piekarnik do 260°C.
5Delikatnie odwrócić bochenek na lekko posmarowaną olejem i posypaną kukurydzianą kaszką blachę do pieczenia.
6Piec w temperaturze 260°C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze przez 30 minut, aż będzie gotowy.
Porcja dla:
15 osób