40 min.
80 min.
8760 min.
Ten chleb można przygotować z najróżniejszymi dodatkami: otręby, siemię lniane, ziarna słonecznika, pestki dyni, rodzynki, orzechy czy suszone śliwki. Zachęcam do eksperymentów!
Składniki:
- 250 g mąki żytniej razowej
- 250 ml letniej wody
- 500 g mąki razowej
- 1 kg mąki pszennej
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki pestek z dyni
- 4-5 łyżek soli
Przygotowanie:
1W pojemniku z przykrywką wymieszać 50 g mąki z 50 ml wody. Codziennie przez 5 dni dodawać po 50 g mąki i po 50 ml wody, zamieszać. Odstawić w ciepłe miejsce.
2Po 6 dniach takiego dodawania wody i mąki, w osobnej, dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, otręby, ziarna itp.) i dodać 6,5 szklanki ciepłej wody.
3Z przygotowanego wcześniej zaczynu odłożyć 4 łyżki do słoiczka, a resztę dodać do ciasta z ziarnami i dobrze wymieszać. (Słoik z zaczynem włożyć do lodówki i wykorzystać w przyszłości do ponownego pieczenia chleba. Zaczyn w lodówce rośnie 4 dni).
4Ciasto przełożyć do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą blaszek. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 8 godzin.
5Chleby wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1 godzinę i 15 minut. Można piec 10 minut dłużej, wtedy skórka będzie chrupiąca. Po upieczeniu ciepły chleb wyjąć z blaszek i odstawić do ostudzenia.
Porcja dla:
2 osób