Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
8760 min.

Ten chleb można przygotować z najróżniejszymi dodatkami: otręby, siemię lniane, ziarna słonecznika, pestki dyni, rodzynki, orzechy czy suszone śliwki. Zachęcam do eksperymentów!

Składniki:

  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 250 ml letniej wody
  • 500 g mąki razowej
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek z dyni
  • 4-5 łyżek soli

Przygotowanie:

1W pojemniku z przykrywką wymieszać 50 g mąki z 50 ml wody. Codziennie przez 5 dni dodawać po 50 g mąki i po 50 ml wody, zamieszać. Odstawić w ciepłe miejsce.

2Po 6 dniach takiego dodawania wody i mąki, w osobnej, dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, otręby, ziarna itp.) i dodać 6,5 szklanki ciepłej wody.

3Z przygotowanego wcześniej zaczynu odłożyć 4 łyżki do słoiczka, a resztę dodać do ciasta z ziarnami i dobrze wymieszać. (Słoik z zaczynem włożyć do lodówki i wykorzystać w przyszłości do ponownego pieczenia chleba. Zaczyn w lodówce rośnie 4 dni).

4Ciasto przełożyć do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą blaszek. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 8 godzin.

5Chleby wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1 godzinę i 15 minut. Można piec 10 minut dłużej, wtedy skórka będzie chrupiąca. Po upieczeniu ciepły chleb wyjąć z blaszek i odstawić do ostudzenia.

Porcja dla:

2 osób