15 min.
50 min.
65 min.
Jedno z ulubionych dań mojego męża. Doskonałe połączenie podsmażonej cebuli, selera, papryczki chili i pomidorów z krewetkami – podane na ryżu.
Składniki:
- 2 szklanki (475 ml) bulionu warzywnego
- 1 szklanka (190 g) długoziarnistego ryżu
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 papryczki chili, posiekane
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
1Ryż zagotować w bulionie na dużym ogniu pod przykryciem. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, nie zdejmując pokrywki. Odstawić z ognia na 10 minut, pozostawiając ryż wciąż pod przykryciem.
2Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać chili, seler i paprykę, smażyć przez 4 minuty, cały czas mieszając.
3Dodać pomidory, wymieszać. Doprawić goździkami, tabasco, pieprzem i solą. Gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut.
4Na oddzielnej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i smażyć krewetki przez 3-4 minuty. Następnie dodać je do warzyw i wymieszać.
5Ryż wymieszać widelcem, wyłożyć na półmisek, a na wierzch wyłożyć krewetki w warzywach. Posypać natką pietruszki i podawać.
Porcja dla:
4 osób