Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Jedno z ulubionych dań mojego męża. Doskonałe połączenie podsmażonej cebuli, selera, papryczki chili i pomidorów z krewetkami – podane na ryżu.

Składniki:

  • 2 szklanki (475 ml) bulionu warzywnego
  • 1 szklanka (190 g) długoziarnistego ryżu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 papryczki chili, posiekane
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki

Przygotowanie:

1Ryż zagotować w bulionie na dużym ogniu pod przykryciem. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, nie zdejmując pokrywki. Odstawić z ognia na 10 minut, pozostawiając ryż wciąż pod przykryciem.

2Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać chili, seler i paprykę, smażyć przez 4 minuty, cały czas mieszając.

3Dodać pomidory, wymieszać. Doprawić goździkami, tabasco, pieprzem i solą. Gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut.

4Na oddzielnej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i smażyć krewetki przez 3-4 minuty. Następnie dodać je do warzyw i wymieszać.

5Ryż wymieszać widelcem, wyłożyć na półmisek, a na wierzch wyłożyć krewetki w warzywach. Posypać natką pietruszki i podawać.

Porcja dla:

4 osób