Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
120 min.

Lekki i puszysty chleb wyrabiamy w automacie, ale pieczony w piekarniku. Z dodatkiem otrębów pszennych i miodu. Można go też upiec od początku do końca w automacie.

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody (45°C)
  • 2 łyżki margaryny
  • 2,5 szklanki mąki chlebowej
  • 1/4 szklanki otrębów pszennych
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawienie „ciasto” i nacisnąć „start”.

2Po pierwszym wyrośnięciu wyjąć ciasto z pojemnika, zagnieść kilka razy i uformować bochenek. Umieścić w foremce o wymiarach 23×12 cm i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Piec przez 35-40 minut.

Porcja dla:

1 osoby