Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
120 min.
120 min.
Lekki i puszysty chleb wyrabiamy w automacie, ale pieczony w piekarniku. Z dodatkiem otrębów pszennych i miodu. Można go też upiec od początku do końca w automacie.
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody (45°C)
- 2 łyżki margaryny
- 2,5 szklanki mąki chlebowej
- 1/4 szklanki otrębów pszennych
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawienie „ciasto” i nacisnąć „start”.
2Po pierwszym wyrośnięciu wyjąć ciasto z pojemnika, zagnieść kilka razy i uformować bochenek. Umieścić w foremce o wymiarach 23×12 cm i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Piec przez 35-40 minut.
Porcja dla:
1 osoby