Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
100 min.

Dodanie do kotletów z kurczaka pokrojonego w kostkę jabłka – kwaśnego bądź słodkiego, według uznania – nadaje im owocowy smak, a w dodatku stają się dzięki temu lżej strawne i zawierają więcej błonnika. Podawane w bułeczkach, z musztardą miodową i kruchymi liśćmi świeżej rzeżuchy świetnie zastępują kotlety wołowe.

Składniki:

  • 350 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 4 łyżki świeżo startej bułki
  • 2 zielone jabłka obrane ze skórki i grubo starte
  • 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku
  • olej słonecznikowy, do posmarowania
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Włożyć do miski mielone mięso, cebulę, bułkę tartą, jabłka, zioła, trochę soli i pieprzu. Wymieszać rękami. Zwilżyć dłonie, a następnie podzielić mieszankę na 4 części i z każdej z nich uformować kotlet. Chłodzić godzinę, żeby stężały.

2Posmarować kotlety niewielką ilością oleju i smażyć na średnim ogniu na teflonowej patelni, aż się przyrumienią z obu stron. Zmniejszyć ogień i dalej smażyć, dopóki kotlety nie usmażą się na całej grubości – powinno to w sumie trwać około 20 minut. Od czasu do czasu obracać kotlety na drugą stronę, żeby usmażyć je równomiernie.

3Wymieszać miód z musztardą. Posmarować nimi górną połowę każdej rozkrojonej bułki. Rozdzielić listki rukwi wodnej pomiędzy dolne połówki bułek.

4Gdy kotlety się usmażą, przenieść je z patelni na bułki. Przykryć górnymi połówkami bułek i podawać.

Porcja dla:

4 osób