20 min.
20 min.
100 min.
Dodanie do kotletów z kurczaka pokrojonego w kostkę jabłka – kwaśnego bądź słodkiego, według uznania – nadaje im owocowy smak, a w dodatku stają się dzięki temu lżej strawne i zawierają więcej błonnika. Podawane w bułeczkach, z musztardą miodową i kruchymi liśćmi świeżej rzeżuchy świetnie zastępują kotlety wołowe.
Składniki:
- 350 g mielonego mięsa z kurczaka
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 4 łyżki świeżo startej bułki
- 2 zielone jabłka obrane ze skórki i grubo starte
- 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
- 2 łyżeczki świeżego tymianku
- olej słonecznikowy, do posmarowania
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Włożyć do miski mielone mięso, cebulę, bułkę tartą, jabłka, zioła, trochę soli i pieprzu. Wymieszać rękami. Zwilżyć dłonie, a następnie podzielić mieszankę na 4 części i z każdej z nich uformować kotlet. Chłodzić godzinę, żeby stężały.
2Posmarować kotlety niewielką ilością oleju i smażyć na średnim ogniu na teflonowej patelni, aż się przyrumienią z obu stron. Zmniejszyć ogień i dalej smażyć, dopóki kotlety nie usmażą się na całej grubości – powinno to w sumie trwać około 20 minut. Od czasu do czasu obracać kotlety na drugą stronę, żeby usmażyć je równomiernie.
3Wymieszać miód z musztardą. Posmarować nimi górną połowę każdej rozkrojonej bułki. Rozdzielić listki rukwi wodnej pomiędzy dolne połówki bułek.
4Gdy kotlety się usmażą, przenieść je z patelni na bułki. Przykryć górnymi połówkami bułek i podawać.
Porcja dla:
4 osób