Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Chlebki z dodatkiem warzyw są pysznie wilgotne i aromatyczne, a przy okazji zdrowe. Ten często piekę na lunch lub podwieczorek, a moja córeczka zjadła by go razem z foremką!

Składniki:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Lekko natłuścić kwadratową foremkę o wymiarach 20×20 cm.

2W misce wymieszać mąkę z sodą, solą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Odstawić.

3W oddzielnej misce, jajka zmiksować z cukrem, dodać olej i wymieszać. Dodać mieszaninę mąki i przypraw oraz cukinię i wymieszać, aż składniki się połączą.

4Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Piec przez 25 minut, sprawdzić wykałaczką czy jest już upieczone, wykałaczka musi być sucha.

Porcja dla:

15 osób