Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
170 min.

Treściwy i pożywny. Niezwykle nieskomplikowany do wykonania!

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 7 g cukru
  • 500 g mąki
  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • ½ szklanki ziaren dyni

Przygotowanie:

1Rozczyn Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami wody oraz 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 45 minut.

2Ciasto Resztę składników (pozostałą mąkę, ziarna, otręby i siemię lniane oraz sól) połączyć z połową litra letniej wody. Wymieszać i dodać wyrośnięte drożdże. Znów wszystko delikatnie dłońmi połączyć. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie przejmujemy się tym.

3Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (ja z podanej ilości piekę dwa chlebki w dwóch oddzielnych keksówkach, ale to czysto osobista preferencja – chlebki są wtedy niższe, bardziej zwarte, świetnie się kroją). Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 45-60 minut, znów w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.

4Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Porcja dla:

2 osób