Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
75 min.

Ten chlebek smakuje wspaniale na zimno i na ciepło. Ciasto można też wlać do pojedynczych foremek i upiec babeczki. Łatwo się go piecze, a goście będą zachwyceni. Można też dodać świeżych ziół. Doskonały na przyjęcia.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 150 ml białego wina
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g startego żółtego sera

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 210 C.

2Jajka wbić do miski. Dodać oliwę i wino i dobrze wymieszać. Wmieszać mąkę, ser, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodać szynkę i oliwki.

3Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać ciasto do blaszki i piec przez około 50 minut. Sprawdzić nożem, czy ciasto jest upieczone – jeśli nóż wychodzi z ciasta czysty – jest upieczone. Wyjąć z piekarnika i od razu wyjąć chlebek z foremki.

Porcja dla:

8 osób