Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Ten chlebek smakuje wspaniale na zimno i na ciepło. Ciasto można też wlać do pojedynczych foremek i upiec babeczki. Łatwo się go piecze, a goście będą zachwyceni. Można też dodać świeżych ziół. Doskonały na przyjęcia.
Składniki:
- 4 jajka
- 150 ml oliwy z oliwek
- 150 ml białego wina
- 100 g mąki pszennej
- 100 g startego żółtego sera
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 210 C.
2Jajka wbić do miski. Dodać oliwę i wino i dobrze wymieszać. Wmieszać mąkę, ser, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodać szynkę i oliwki.
3Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać ciasto do blaszki i piec przez około 50 minut. Sprawdzić nożem, czy ciasto jest upieczone – jeśli nóż wychodzi z ciasta czysty – jest upieczone. Wyjąć z piekarnika i od razu wyjąć chlebek z foremki.
Porcja dla:
8 osób