Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
620 min.

Kaczka pieczona z jabłkami i podawana z czerwoną kapustą to smaczne danie nie tylko dla smakoszy drobiu. Dobra na świąteczne okazje!

Składniki:

  • 1 cała kaczka (ok. 2,5 kg)
  • 3 łyżeczki majeranku
  • sól do smaku
  • 4 kwaśne jabłka (najlepsza szara reneta)

Przygotowanie:

1Oczyszczoną kaczkę natrzeć majerankiem i solą.

2Jabłka obrać i pokroić w grube plastry. Nadziać nimi kaczkę, zaszyć i wstawić do lodówki na noc.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

4Kaczkę przełożyć do brytfanki grzbietem do dołu, polać gorącą wodą i piec przez około 2 godziny, aż będzie miękka.

5W międzyczasie poszatkować kapustę, zalać niewielką ilością wody i zagotować. Jabłka pokroić w plasterki, dodać do kapusty. Dodać ocet, goździki i łyżkę tłuszczu z kaczki. Doprawić solą do smaku i dusić pod przykryciem przez około 30 minut.

6Upieczoną kaszkę podzielić na porcje i podawać z kapustą i ziemniakami.

Porcja dla:

4 osób