20 min.
120 min.
620 min.
Kaczka pieczona z jabłkami i podawana z czerwoną kapustą to smaczne danie nie tylko dla smakoszy drobiu. Dobra na świąteczne okazje!
Składniki:
- 1 cała kaczka (ok. 2,5 kg)
- 3 łyżeczki majeranku
- sól do smaku
- 4 kwaśne jabłka (najlepsza szara reneta)
Przygotowanie:
1Oczyszczoną kaczkę natrzeć majerankiem i solą.
2Jabłka obrać i pokroić w grube plastry. Nadziać nimi kaczkę, zaszyć i wstawić do lodówki na noc.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
4Kaczkę przełożyć do brytfanki grzbietem do dołu, polać gorącą wodą i piec przez około 2 godziny, aż będzie miękka.
5W międzyczasie poszatkować kapustę, zalać niewielką ilością wody i zagotować. Jabłka pokroić w plasterki, dodać do kapusty. Dodać ocet, goździki i łyżkę tłuszczu z kaczki. Doprawić solą do smaku i dusić pod przykryciem przez około 30 minut.
6Upieczoną kaszkę podzielić na porcje i podawać z kapustą i ziemniakami.
Porcja dla:
4 osób