Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
75 min.

Pyszna zapiekanka z wykorzystaniem tzw. resztek z poprzedniego obiadu. Tym razem został nam ryż. Oczywiście można ugotować świeży!

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 3 jajka

Przygotowanie:

1Najlepsze do zapiekanki są młode cukinie, których nie trzeba obierać, ale jeśli jest stara to też się nadaje. Trzeba tylko ją obrać i wydrążyć gniazda nasienne.

2W dużym garnku ugotować około 3 litry wody.

3Cukinie pokroić w grube plastry i wrzucić na gotującą się wodę. Gotować przez 4 minuty jeśli cukinia jest młoda, przez 8 minut jeśli stara. Odsączyć na sitku.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem.

5Na dnie naczynia ułożyć plastry cukinii, na to wyłożyć ryż.

6Jajka zmiksować ze śmietaną. Dodać ser, doprawić do smaku. Wylać na ryż.

7Piec przez 40 minut, aż zapiekanka będzie rumiana.

Porcja dla:

6 osób