Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
100 min.

Drzewko świąteczne z ciasta francuskiego i szpinaku? Czemu nie! Na pewno wszystkim się spodoba, a smakuje równie wspaniale jak wygląda!

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 czerwone cebule, drobno posiekane
  • 250 g świeżego szpinaku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1W dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę, aż będzie miękka. Dodać szpinak, sól i pieprz, wymieszać. Przykryć i smażyć ok. 5-7 minut, aż cały szpinak zmięknie. Na chwilę przed końcem smażenia zdjąć pokrywkę, aby płyn odparował. Odstawić aby ostygło.

2Posiekać szpinak z patelni, wymieszać z ricottą i parmezanem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3Ciasto rozwinąć i posmarować równomiernie masą szpinakową, zostawiając 1 cm wolnego brzegu. Zwinąć ciasto ciasno w rulon i podwinąć końce, aby nadzienie nie wyciekło. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę (maksymalnie na 24 h).

4Rozgrzać piekarnik do 200°C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto odwinąć z folii.

5Pokroić wałek z ciasta na plastry grubości ok. 2 cm, aby uzyskać 16-22 plastry. Wzdłuż dołu blachy ułożyć obok siebie w rzędzie 6 plastrów ciasta, nad tym rządek z 5 plastrami, potem z 4, 3, 2 i na końcu 1 – to będzie czubek choinki. (Jeśli masz tylko 16 plastrów, dolny rząd będzie miał 5 plastrów). Na samym dole można dołożyć 1 plaster jako pień choinki. Posmarować roztrzepanym jajkiem.

6Piec przez 20-25 minut, aż ciasto się lekko przyrumieni i urośnie. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i udekorować połówkami pomidorków, aby wyglądały jak bombki choinkowe.

Porcja dla:

8 osób