Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Małe kuleczki mięsne smażone na głębokim tłuszczu podawane z pikantnymi dipami. Mogą być również wykorzystane jako składnik szaszłyków.

Składniki:

  • 1 kg chudej mielonej wołowiny
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Kuleczki: Mięso przełożyć do szklanego naczynia.

2Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieść widelcem i dodać do mięsa.

3Do mięsa wbić jajko, doprawić gałką, papryką, pieprzem i solą i dodać 1 łyżkę oliwy. Masę dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia składników.

4Z mięsa formować małe kuleczki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym głębokim oleju. Odsączyć kuleczki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.

5Dipy: Jogurty wlać do dwóch osobnych miseczek.

6Do jednego wkroić natkę pietruszki, wcisnąć mały ząbek czosnku, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

7Do drugiego dodać sproszkowane suszone pomidory, oregano, sól i pieprz.

8Dipy odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Porcja dla:

20 osób