30 min.
30 min.
60 min.
Małe kuleczki mięsne smażone na głębokim tłuszczu podawane z pikantnymi dipami. Mogą być również wykorzystane jako składnik szaszłyków.
Składniki:
- 1 kg chudej mielonej wołowiny
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Kuleczki: Mięso przełożyć do szklanego naczynia.
2Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieść widelcem i dodać do mięsa.
3Do mięsa wbić jajko, doprawić gałką, papryką, pieprzem i solą i dodać 1 łyżkę oliwy. Masę dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia składników.
4Z mięsa formować małe kuleczki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym głębokim oleju. Odsączyć kuleczki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
5Dipy: Jogurty wlać do dwóch osobnych miseczek.
6Do jednego wkroić natkę pietruszki, wcisnąć mały ząbek czosnku, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
7Do drugiego dodać sproszkowane suszone pomidory, oregano, sól i pieprz.
8Dipy odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Porcja dla:
20 osób