Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Pyszne danie – żołądki drobiowe duszone z pieczarkami w sosie śmietanowym. Można podawać z ziemniakami, kaszą lub z chlebem.
Składniki:
- 800 g żołądków drobiowych
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule, posiekane
- 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- sól i pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1Żołądki opłukać i pokroić na małe kawałki.
2Na patelni rozgrzać olej i zrumienić żołądki, przełożyć do garnka o grubym dnie.
3Na patelni podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i smażyć przez kilka minut. Przełożyć do garnka z żołądkami. Dodać bulion (lub wodę) – tyle, aby je przykryło. Doprawić solą i pieprzem, dodać liście laurowe.
4Dusić pod przykryciem przez około godzinę. Od czasu do czasu sprawdzić ile jest sosu, w miarę konieczności dolać odrobinę wody.
510-15 minut przed końcem duszenia dodać śmietanę.
Porcja dla:
4 osób