Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Pyszne danie – żołądki drobiowe duszone z pieczarkami w sosie śmietanowym. Można podawać z ziemniakami, kaszą lub z chlebem.

Składniki:

  • 800 g żołądków drobiowych
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule, posiekane
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

1Żołądki opłukać i pokroić na małe kawałki.

2Na patelni rozgrzać olej i zrumienić żołądki, przełożyć do garnka o grubym dnie.

3Na patelni podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i smażyć przez kilka minut. Przełożyć do garnka z żołądkami. Dodać bulion (lub wodę) – tyle, aby je przykryło. Doprawić solą i pieprzem, dodać liście laurowe.

4Dusić pod przykryciem przez około godzinę. Od czasu do czasu sprawdzić ile jest sosu, w miarę konieczności dolać odrobinę wody.

510-15 minut przed końcem duszenia dodać śmietanę.

Porcja dla:

4 osób