Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Doskonały sposób na wykorzystanie cukinii – pyszne placki mogą być daniem wegetariańskim lub podane jako dodatek do dań mięsnych. Wyśmienicie smakują z odrobiną śmietany.
Składniki:
- 500 g cukinii, startej
- 1 pęczek świeżego koperku, posiekanego
- 6 zielonych cebulek, posiekanych
- sól do smaku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
- 2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
1W misce wymieszać cukinię z koperkiem i cebulką. Dodać sól i jajko, wymieszać, aż składniki dobrze się połączą. Dodać mąkę i czosnek.
2Na dużej patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką placki i smażyć z obu stron przez około 3 minuty.
Porcja dla:
4 osób