Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Doskonały sposób na wykorzystanie cukinii – pyszne placki mogą być daniem wegetariańskim lub podane jako dodatek do dań mięsnych. Wyśmienicie smakują z odrobiną śmietany.

Składniki:

  • 500 g cukinii, startej
  • 1 pęczek świeżego koperku, posiekanego
  • 6 zielonych cebulek, posiekanych
  • sól do smaku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

1W misce wymieszać cukinię z koperkiem i cebulką. Dodać sól i jajko, wymieszać, aż składniki dobrze się połączą. Dodać mąkę i czosnek.

2Na dużej patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką placki i smażyć z obu stron przez około 3 minuty.

Porcja dla:

4 osób