Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Ten przepis dostałam od znajomej, która twierdzi, że to najlepsze knedle na świecie. Ciasto twarogowe i soczyste truskawki. Ja się z nią zgadzam, a Ty? Koniecznie spróbuj!

Składniki:

  • 500 g tłustego białego sera
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 200 g przesianej mąki pszennej
  • 20 dużych truskawek
  • cukier do posypania
  • cynamon do posypania

Przygotowanie:

1Twaróg zmiksować z jajkami, skórką cytrynową i solą. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.

2Ciasto podzielić na 20 kawałków. Każdy delikatnie rozpłaszczać w dłoniach na cienkie placuszki, na środku układać truskawkę i dokładnie zlepiać brzegi, formując knedle.

3W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wkładać knedle partiami do wrzątku, zamieszać drewnianą łyżką i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż knedle wypłyną. Wyjmować łyżką cedzakową.

4Cukier wymieszać za cynamonem i posypać ugotowane knedle. Od razu podawać.

Porcja dla:

5 osób