Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Ten przepis dostałam od znajomej, która twierdzi, że to najlepsze knedle na świecie. Ciasto twarogowe i soczyste truskawki. Ja się z nią zgadzam, a Ty? Koniecznie spróbuj!
Składniki:
- 500 g tłustego białego sera
- 2 jajka
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 szczypta soli
- 200 g przesianej mąki pszennej
- 20 dużych truskawek
- cukier do posypania
- cynamon do posypania
Przygotowanie:
1Twaróg zmiksować z jajkami, skórką cytrynową i solą. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
2Ciasto podzielić na 20 kawałków. Każdy delikatnie rozpłaszczać w dłoniach na cienkie placuszki, na środku układać truskawkę i dokładnie zlepiać brzegi, formując knedle.
3W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wkładać knedle partiami do wrzątku, zamieszać drewnianą łyżką i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż knedle wypłyną. Wyjmować łyżką cedzakową.
4Cukier wymieszać za cynamonem i posypać ugotowane knedle. Od razu podawać.
Porcja dla:
5 osób