30 min.
45 min.
75 min.
Dla amatorów cukinii dzisiaj danie, które nadaje się na obiad jak i kolację. Nazwałam je z mężem cukinia a la meksykano.
Składniki:
- 2-3 filety z kurczaka
- pieprz, sól
- słodka papryka
- naturalna nowalijka bez soli (Smaki Świata)
- margaryna Kasia lub olej rzepakowy do smażenia
- cebula
- pomidory
- papryka w dowolnym kolorze
Przygotowanie:
1Mielimy filety i podsmażamy na tłuszczu doprawiając przyprawami.
2Kroimy w kosteczkę cebulę, pomidory, paprykę i ogórki i podsmażamy, również dodając przyprawy.
3Do tych warzyw dodajemy podsmażonego kurczaka, kukurydzę, fasolę i czosnek.
4Cukinie dokładnie myjemy. Przecinamy na pół, wydrążamy ze środka miąższ, a następnie posypujemy je pieprzem i solą.
5Wypełniamy farszem, posypujemy żółtym serem wcześniej startym na tarce o grubych oczkach.
6Tak przygotowane cukinie wkładamy do żaroodpornego naczynia, do którego na dno wlewamy trochę wody.
7Umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut, aż cukinie będą miękkie.
8Podajemy dekorowane keczupem i majonezem.
Porcja dla:
3 osób