Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Prosty przepis na cukinię, w którym można wykorzystać resztki sosu bolognese z poprzedniego dnia, albo użyć sosu ze słoika.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • oliwa z oliwek
  • kilka łyżek sosu bolognese
  • sól i pieprz
  • 1-2 pomidory pokrojone w grube plastry
  • starty żółty ser do posypania

Przygotowanie:

1Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrapać nasiona łyżeczką i wyrzucić je. Wydrapać łyżeczką miąższ i wymieszać z sosem bolońskim.

2Na patelni rozgrzać nieco oliwy i podsmażyć cukinię z sosem. Przykryć patelnię i smażyć około 10 minut, aż cukinia zmięknie.

3Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

4Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Włożyć wydrążone cukinie i napełnić ciepłym farszem. Oprószyć solą i pieprzem, przykryć plasterkami pomidora i posypać żółtym serem.

5Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż ser się rozpuści i przyrumieni.

Porcja dla:

4 osób