Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Prosty przepis na cukinię, w którym można wykorzystać resztki sosu bolognese z poprzedniego dnia, albo użyć sosu ze słoika.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- oliwa z oliwek
- kilka łyżek sosu bolognese
- sól i pieprz
- 1-2 pomidory pokrojone w grube plastry
- starty żółty ser do posypania
Przygotowanie:
1Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrapać nasiona łyżeczką i wyrzucić je. Wydrapać łyżeczką miąższ i wymieszać z sosem bolońskim.
2Na patelni rozgrzać nieco oliwy i podsmażyć cukinię z sosem. Przykryć patelnię i smażyć około 10 minut, aż cukinia zmięknie.
3Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
4Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Włożyć wydrążone cukinie i napełnić ciepłym farszem. Oprószyć solą i pieprzem, przykryć plasterkami pomidora i posypać żółtym serem.
5Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż ser się rozpuści i przyrumieni.
Porcja dla:
4 osób