Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
100 min.

Zawsze robię sama keczup, bo wtedy wiem, co jest w środku, a poza tym smakuje o niebo lepiej od kupnego. Doskonały przepis do wykorzystania wtedy, gdy pomidory są tanie i nie wiesz, co z nimi zrobić. Świetnie się nadaje do wędlin i mięs, a nawet jako sos do pizzy.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 200 g cebuli
  • 1 liść laurowy
  • 1 łodyżka lubczyku

Przygotowanie:

1Pomidory pokroić na cząstki, dusić aż zmiękną, a następnie przetrzeć na sicie. W blenderze dobrze zmiksować paprykę z cebulą i przyprawami.

2Pulpę pomidorową wymieszać z drugą mieszaniną w rondlu i (na średnim ogniu) doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez co najmniej 1 godzinę. Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą, a następnie wmieszać do przecieru. Ponownie zagotować.

3Gorący keczup przelać do sterylnych słoików i przechowywać w lodówce.

Porcja dla:

4 osób