20 min.
80 min.
100 min.
Zawsze robię sama keczup, bo wtedy wiem, co jest w środku, a poza tym smakuje o niebo lepiej od kupnego. Doskonały przepis do wykorzystania wtedy, gdy pomidory są tanie i nie wiesz, co z nimi zrobić. Świetnie się nadaje do wędlin i mięs, a nawet jako sos do pizzy.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 200 g cebuli
- 1 liść laurowy
- 1 łodyżka lubczyku
Przygotowanie:
1Pomidory pokroić na cząstki, dusić aż zmiękną, a następnie przetrzeć na sicie. W blenderze dobrze zmiksować paprykę z cebulą i przyprawami.
2Pulpę pomidorową wymieszać z drugą mieszaniną w rondlu i (na średnim ogniu) doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez co najmniej 1 godzinę. Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą, a następnie wmieszać do przecieru. Ponownie zagotować.
3Gorący keczup przelać do sterylnych słoików i przechowywać w lodówce.
Porcja dla:
4 osób