Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
06 min.
Całkowity czas:
26 min.

To przepis mojej siostry, ale tak mi smakuje, że musiałam się nim z Wami podzielić. Podawać z białym ryżem.

Składniki:

  • 6 piersi kaczki
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • sok oraz skórka starta z 3 pomarańczy
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 100 ml Cointreau
  • 100 ml śmietany
  • łyżka masła

Przygotowanie:

1Piersi kaczki smażyć na patelni skórą do dołu przez 5 minut. Odstawić.

2Do garnka wlać białe wino, dodać sok pomarańczowy i bulion wołowy. Gotować na małym ogniu przez 45 minuty. Dodać skórkę pomarańczową i Cointreau i gotować jeszcze przez 15 minut.

3Wlać śmietanę i dodać łyżkę masła oraz piersi i gotować przez 5 minut.

Porcja dla:

6 osób