Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Dwie niewielkie cukinie nadziewane warzywami, które zawsze są pod ręką. Smakuje wspaniale jako dodatek do obiadu lub lekki posiłek. Nie zawiera cebuli ani czosnku, więc może stanowić świetną porcję witamin dla karmiących mam!

Składniki:

  • 2 niewielkie cukinie
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 marchewki, starte
  • 1 pietruszka, starta
  • 1/2 małego selera, startego
  • 1 pomidor, obrany ze skórki i pokrojony na cząstki
  • 30 g startego sera żółtego (np. gouda)
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

1Cukinie umyć, odciąć końcówki, a następnie przekroić wzdłuż na pół.

2W garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę. Włożyć do wrzątku połówki cukinii i gotować je przez około 10-15 minut (aż będą miękkie, ale nie zbyt miękkie). Wyjąć delikatnie z garnka, odsączyć i lekko przestudzić.

3W dużej patelni rozgrzać olej, dodać starte warzywa i lekko je poddusić (około 10-15 minut), aby zmiękły. Pod koniec duszenia dodać pomidora i paprykę w proszku, jeszcze chwilę dusić, mieszając. Zestawić z ognia, wmieszać żółty ser i resztę przypraw.

4Nagrzać piekarnik do 180°C. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

5Z cukinii wydrążyć gniazda nasienne za pomocą małej łyżeczki. Do powstałych wgłębień nakładać po równo nadzienia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

6Cukinie z nadzieniem skropić po wierzchu olejem i posypać bułką tartą. (Można też posypać po wierzchu żółtym serem) Piec w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni.

Porcja dla:

4 osób