Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Kruchy panierowany kurczak podawany na ciepłych warzywach z sałatą. Doskonałe danie na lekki obiad lub kolację.

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 białka
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • 40 dkg młodych ziemniaków
  • 20 dkg zielonej fasolki szparagowej

Przygotowanie:

1Filety oczyścić, umyć i oprószyć solą i pieprzem.

2Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, parmezan wysypać na osobny talerz.

3Filety panierować najpierw w białku a następnie w parmezanie, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 min. aż panierka będzie złocista.

4Fasolkę i bób ugotować w osolonej wodzie.

5Ziemniaki umyć, pokroić w kostkę i ugotować.

6Ugotowane warzywa odcedzić, fasolkę pokroić w kawałki o długości około 4 cm.

7Ciepłe warzywa wymieszać ze sobą, dodać ocet i oliwę. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Rozłożyć na talerze.

8Sałatę umyć i osuszyć, posypać nią przygotowane wcześniej warzywa.

9Upieczonego kurczaka pokroić w kawałki i rozłożyć na wierzchu warzyw.

Porcja dla:

4 osób