20 min.
20 min.
40 min.
Kruchy panierowany kurczak podawany na ciepłych warzywach z sałatą. Doskonałe danie na lekki obiad lub kolację.
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 białka
- 6 łyżek tartego parmezanu
- 40 dkg młodych ziemniaków
- 20 dkg zielonej fasolki szparagowej
Przygotowanie:
1Filety oczyścić, umyć i oprószyć solą i pieprzem.
2Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, parmezan wysypać na osobny talerz.
3Filety panierować najpierw w białku a następnie w parmezanie, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 min. aż panierka będzie złocista.
4Fasolkę i bób ugotować w osolonej wodzie.
5Ziemniaki umyć, pokroić w kostkę i ugotować.
6Ugotowane warzywa odcedzić, fasolkę pokroić w kawałki o długości około 4 cm.
7Ciepłe warzywa wymieszać ze sobą, dodać ocet i oliwę. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Rozłożyć na talerze.
8Sałatę umyć i osuszyć, posypać nią przygotowane wcześniej warzywa.
9Upieczonego kurczaka pokroić w kawałki i rozłożyć na wierzchu warzyw.
Porcja dla:
4 osób