Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Smaczny sposób na przyrządzenie cukinii – duszona z cebulą, doprawiona cynamonem i gałką muszkatołową, a następnie zapieczona w śmietanowym sosie.
Składniki:
- 1/2 kg cukinii
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2Cukinię obrać (lub nie), pokroić w grubą kostkę. Posypać pieprzem, solą i skropić cytryną.
3Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać cukinię i dusić do miękkości. Doprawić cynamonem i gałką.
4Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
5Jajka roztrzepać ze śmietaną i zalać cukinię.
6Zapiekać przez 30 minut. Podawać posypaną posiekanym koperkiem lub pietruszką.
Porcja dla:
6 osób