Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Smaczny sposób na przyrządzenie cukinii – duszona z cebulą, doprawiona cynamonem i gałką muszkatołową, a następnie zapieczona w śmietanowym sosie.

Składniki:

  • 1/2 kg cukinii
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Cukinię obrać (lub nie), pokroić w grubą kostkę. Posypać pieprzem, solą i skropić cytryną.

3Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać cukinię i dusić do miękkości. Doprawić cynamonem i gałką.

4Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

5Jajka roztrzepać ze śmietaną i zalać cukinię.

6Zapiekać przez 30 minut. Podawać posypaną posiekanym koperkiem lub pietruszką.

Porcja dla:

6 osób