Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
15 min.

To najprostsze ciasto piwne doskonale pasuje do prawie każdej białej ryby. Zamiast skrobi kukurydzianej można użyć mąki ziemniaczanej.

Składniki:

  • 480 ml (4 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 355 ml (1 i 1/2 szklanki) mleka

Przygotowanie:

1W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i skrobią kukurydzianą.

2W dużej misce zmiksować jajka z mlekiem. Dodać piwo i wymieszać. Wmieszać mieszaninę z mąką. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

3We frytownicy lub w głębokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej do 190°C.

4Zanurzać rybę w cieście, a następnie włożyć do gorącego oleju. Smażyć aż nabierze złotego koloru, około 4 do 5 minut. Podawać.

Porcja dla:

4 osób