Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
To najprostsze ciasto piwne doskonale pasuje do prawie każdej białej ryby. Zamiast skrobi kukurydzianej można użyć mąki ziemniaczanej.
Składniki:
- 480 ml (4 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 3 jajka
- 355 ml (1 i 1/2 szklanki) mleka
Przygotowanie:
1W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i skrobią kukurydzianą.
2W dużej misce zmiksować jajka z mlekiem. Dodać piwo i wymieszać. Wmieszać mieszaninę z mąką. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
3We frytownicy lub w głębokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej do 190°C.
4Zanurzać rybę w cieście, a następnie włożyć do gorącego oleju. Smażyć aż nabierze złotego koloru, około 4 do 5 minut. Podawać.
Porcja dla:
4 osób