Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Danie to jest popularne w regionie Morza Śródziemnego. Przyrządza się je z duszonych pomidorów i innych warzyw, z całymi jajkami. Można podać czakczukę jako pożywny lunch dla dwóch osób z focaccią czosnkową i rozmarynem lub też z ciabattą oliwkową, ewentualnie jako przekąskę dla czterech osób.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 mała cebula, grubo posiekana
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paseczki
  • 1 zielona papryka, pokrojona w cienkie paseczki
  • 400 g dużych, dojrzałych pomidorów, grubo posiekanych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni o grubym dnie. Wrzucić cebulę, czosnek oraz czerwoną i zieloną paprykę. Smażyć na małym ogniu 5 minut, aż zmięknie.

2Dodać pomidory, przecier pomidorowy, pokruszoną papryczkę chili, kmin rzymski, cukier i sól. Przykryć i dusić 5 minut, aż powstanie gęsty, jednolity przecier.

3Zrobić grzbietem łyżki cztery zagłębienia w przecierze i wbić do każdego jajko. Przykryć ponownie i dusić na małym ogniu 6–8 minut, aż jajka lekko się zetną.

4Podawać natychmiast, prosto z patelni, dekorując każdy talerz gałązką natki pietruszki.

Porcja dla:

2 osób