15 min.
15 min.
30 min.
Danie to jest popularne w regionie Morza Śródziemnego. Przyrządza się je z duszonych pomidorów i innych warzyw, z całymi jajkami. Można podać czakczukę jako pożywny lunch dla dwóch osób z focaccią czosnkową i rozmarynem lub też z ciabattą oliwkową, ewentualnie jako przekąskę dla czterech osób.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 mała cebula, grubo posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paseczki
- 1 zielona papryka, pokrojona w cienkie paseczki
- 400 g dużych, dojrzałych pomidorów, grubo posiekanych
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni o grubym dnie. Wrzucić cebulę, czosnek oraz czerwoną i zieloną paprykę. Smażyć na małym ogniu 5 minut, aż zmięknie.
2Dodać pomidory, przecier pomidorowy, pokruszoną papryczkę chili, kmin rzymski, cukier i sól. Przykryć i dusić 5 minut, aż powstanie gęsty, jednolity przecier.
3Zrobić grzbietem łyżki cztery zagłębienia w przecierze i wbić do każdego jajko. Przykryć ponownie i dusić na małym ogniu 6–8 minut, aż jajka lekko się zetną.
4Podawać natychmiast, prosto z patelni, dekorując każdy talerz gałązką natki pietruszki.
Porcja dla:
2 osób