Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Zastanawasz się co to jest? Świetna alternatywa dla pierogów ruskich! Farsz z ziemniaków i białego sera zawinięty w ciasto naleśnikowe.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1W misce zmiksować wszystkie składniki na gładkie ciasto o konsystencji śmietany – tak jak na naleśniki.
2Na patelni rozgrzać olej i smażyć naleśniki z obu stron.
3Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować, utłuc i wymieszać z serem.
4Na patelni podsmażyć cebulę z boczkiem. Dodać do ziemniaków, doprawić solą, pieprzem i papryką.
5Na usmażone naleśniki nakładać farsz, składać w trójkąty. Lekko podsmażyć przed podaniem.
6Pierośniki można podawać ze śmietaną.
Porcja dla:
8 osób