Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Zastanawasz się co to jest? Świetna alternatywa dla pierogów ruskich! Farsz z ziemniaków i białego sera zawinięty w ciasto naleśnikowe.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1W misce zmiksować wszystkie składniki na gładkie ciasto o konsystencji śmietany – tak jak na naleśniki.

2Na patelni rozgrzać olej i smażyć naleśniki z obu stron.

3Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować, utłuc i wymieszać z serem.

4Na patelni podsmażyć cebulę z boczkiem. Dodać do ziemniaków, doprawić solą, pieprzem i papryką.

5Na usmażone naleśniki nakładać farsz, składać w trójkąty. Lekko podsmażyć przed podaniem.

6Pierośniki można podawać ze śmietaną.

Porcja dla:

8 osób