Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
110 min.

Dość pikantne curry z królika. Podawać z ryżem basmati lub a chlebkiem naan. Liście curry można opuścić.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 25 g masła
  • 400 g mięsa z królika, pokrojonego w kostkę
  • 200 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 cebule, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1,5 łyżki kuminu
  • 1,5 łyżki mielonej kolendry
  • 1,5 łyżki garam masali

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać połowę oleju i masła i zrumienić na tym królika i boczek. Wyjąć mięso i boczek z patelni.

2Na patelnię dodać resztę mała i oleju oraz przecier, cebulę, czosnek, wszystkie przyprawy i papryczki chili. Smażyć chwilę na małym ogniu, mieszając.

3Dodać resztę składników i wymieszać, aby się dobrze pokryły przyprawami. Dusić przez 1/2 godziny pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować przez kolejne pół godziny.

4Mięso będzie gotowe, gdy będzie się łatwo rozpadać.

Porcja dla:

2 osób