Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
110 min.
110 min.
Dość pikantne curry z królika. Podawać z ryżem basmati lub a chlebkiem naan. Liście curry można opuścić.
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 25 g masła
- 400 g mięsa z królika, pokrojonego w kostkę
- 200 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 cebule, posiekane
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1,5 łyżki kuminu
- 1,5 łyżki mielonej kolendry
- 1,5 łyżki garam masali
Przygotowanie:
1Na patelni rozgrzać połowę oleju i masła i zrumienić na tym królika i boczek. Wyjąć mięso i boczek z patelni.
2Na patelnię dodać resztę mała i oleju oraz przecier, cebulę, czosnek, wszystkie przyprawy i papryczki chili. Smażyć chwilę na małym ogniu, mieszając.
3Dodać resztę składników i wymieszać, aby się dobrze pokryły przyprawami. Dusić przez 1/2 godziny pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować przez kolejne pół godziny.
4Mięso będzie gotowe, gdy będzie się łatwo rozpadać.
Porcja dla:
2 osób