Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
13 min.
13 min.
Całkowity czas:
18 min.
18 min.
Nie ma nic lepszego od czipsów domowej roboty. Smakują o niebo lepiej od kupnych. Można je doprawić wedle upodobania.
Składniki:
- 6 młodych ziemniaków
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Ziemniaki pokroić równe, bardzo cienkie plasterki (użyć szatkownicy).
2Wytrzeć plastry ziemniaka czystą ściereczką (uwaga! ściereczka się pobrudzi, a plamy będzie ciężko sprać).
3Wlać olej do frytownicy i podgrzać do 180 stopni C.
4Wrzucić ziemniaki do frytownicy i smażyć przez 13 minut. Odcedzić.
5Przełożyć czipsy na papierowe ręczniki. Oprószyć solą i pieprzem. Podawać.
Porcja dla:
4 osób