Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
13 min.
Całkowity czas:
18 min.

Nie ma nic lepszego od czipsów domowej roboty. Smakują o niebo lepiej od kupnych. Można je doprawić wedle upodobania.

Składniki:

  • 6 młodych ziemniaków
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Ziemniaki pokroić równe, bardzo cienkie plasterki (użyć szatkownicy).

2Wytrzeć plastry ziemniaka czystą ściereczką (uwaga! ściereczka się pobrudzi, a plamy będzie ciężko sprać).

3Wlać olej do frytownicy i podgrzać do 180 stopni C.

4Wrzucić ziemniaki do frytownicy i smażyć przez 13 minut. Odcedzić.

5Przełożyć czipsy na papierowe ręczniki. Oprószyć solą i pieprzem. Podawać.

Porcja dla:

4 osób