15 min.
25 min.
40 min.
Rozgrzewające przyprawy, mleczko kokosowe o kremowej konsystencji oraz świeże pomidory i cukinie tworzą to klasyczne danie z soczewicy, którego przyrządzenie trwa tylko kilka minut. Podawać z indyjskim chlebkiem i gęstym jogurtem naturalnym.
Składniki:
- 225 g czerwonej soczewicy, wypłukanej i odsączonej
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 2,5 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
1Wsypać soczewicę do miski i zalać zimną wodą. Odstawić do namoczenia na czas smażenia cebuli. Rozgrzać olej w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek, imbir, kmin rzymski i kurkumę. Smażyć przez minutę, cały czas mieszając.
2Odcedzić soczewicę i wrzucić do rondla z cebulą razem z mleczkiem kokosowym, wywarem warzywnym oraz solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć częściowo rondel i gotować przez 5 minut.
3W czasie gdy soczewica się gotuje, włożyć pomidory do żaroodpornej miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na minutę, wyjąć łyżką cedzakową i opłukać strumieniem zimnej wody. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
4Dodać pomidory do soczewicy wraz z sokiem z limonki lub cytryny. Przykryć rondel i dusić przez 10 minut. Wrzucić cukinię i dusić przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica zmięknie, a potrawa będzie gęsta i kremowa. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodać listki kolendry i wymieszać.
Porcja dla:
4 osób