Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
20 min.

Oryginalne w smaku i świetnie prezentujące się danie w klimacie kuchni tajskiej. Pomimo to łatwe i mało czasochłonne w przygotowaniu, a przez to doskonałe zarówno na co dzień jak i na bardziej wymagające okazje.

Składniki:

  • 2 nogi lub piersi z kaczki (600-800 g)
  • 200 g liczi z puszki
  • 200 g pędów bambusa
  • 1 średnia papryczka chili
  • 2 łyżki (40 g) czerwonej pasty curry
  • 2 kawałki trawy cytrynowej

Przygotowanie:

1Nogi lub piersi z kaczki lekko solimy i umieszczamy w brytfannie podlewając kilkoma łyżkami wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C pod przykryciem do miękkości. Czas takiego pieczenia może być bardzo różny, zwykle wynosi od 45 do 75 minut, więc należy co pewien czas kontrolować aktualny stan mięsa. Kaczka pieczona zbyt długo stanie się twarda i sucha.

2Liczi i pędy bambusa odsączamy z syropu / zalewy. Papryczkę chili kroimy wzdłużnie na pół – jedną część pozostawiamy do dekoracji, a drugą dzielimy na kilka mniejszych kawałków. Źdźbła trawy cytrynowej rozbijamy nieco np. rękojeścią noża lub tłuczkiem do mięsa.

3Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy pastę curry, aż zacznie wydzielać swój aromat i lekko parować. Wówczas dodajemy mleczko kokosowe, bulion, sok z limonki oraz sos rybny, a także trawę cytrynową i papryczkę chili. Mieszamy na gładką masę i gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.

4Upieczone piersi z kaczki możemy podzielić na 2-3 kawałki, a nogi na pół. Do gotującego się curry dodajemy mięso, liczi, pędy bambusa oraz bazylię tajską (której część zostawiamy do dekoracji). Gotujemy jeszcze powoli przez 10 minut pod przykryciem.

5Podajemy z ryżem jaśminowym i sosem z duszenia.

Porcja dla:

2 osób