45 min.
40 min.
325 min.
Cebula i grzyby doskonale smakująz delikatnymi stekami wołowymi. Podajmy je ze zdrowszymi od frytek opiekanymi ziemniakami. Najlepiej smakują z pikantnymi sosami i sałatą.
Składniki:
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta papryki
- 4 chude steki wołowe z antrykotu (ok. 150 g każdy)
- 2 łyżki oleju
- 500 g młodych ziemniaków
- 2 czerwone cebule, pokrojone w cząstki
- 500 g pieczarek, pokrojonych w grube plasterki
Przygotowanie:
1Wymieszać na talerzu czarny pieprz z tymiankiem i papryką. Lekko posmarować mięso z obu stron połową oleju, ułożyć je na przyprawach i wetrzeć przyprawy w steki z obu stron. Odstawić, by marynowały się w czasie przygotowania warzyw lub do 4 godzin w lodówce.
2W dużym rondlu, na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Wrzucić ziemniaki i gotować 12 minut, aż trochę zmiękną. Odcedzić. Kiedy nieco przestygną, pokroić w cienkie plasterki i odłożyć.
3Rozgrzać żeliwną patelnię grillową, aż będzie tak gorąca, że krople wody będą skwierczeć. Posmarować ją połową pozostałego oleju, dodać ziemniaki i cebulę. Smażyć na dużym ogniu około 7 minut, aż ziemniaki przyrumienią się i pokryją chrupiącą skórką, a cebula się zeszkli. Przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce.
4Dodać na patelnię steki i smażyć na dużym ogniu po minucie z każdej strony, żeby były krwiste, lub po 1,5 minuty, żeby były lekko krwiste, albo po 2 minuty, żeby były dobrze wysmażone. Przełożyć na czysty talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce.
5Posmarować patelnię resztą oleju, dodać grzyby i smażyć na dużym ogniu 5 minut, aż przyrumienią się i zmiękną. Włożyć steki z powrotem na patelnię wraz z sokami, które z nich wyciekły. Dodać ziemniaki i cebulę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podgrzać i podawać.
Porcja dla:
4 osób