Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Miska gorącego aromatycznego chili to najlepsze danie na zimny dzień. Smakuje wyśmienicie z chlebem kukurydzianym.

Składniki:

  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku, wycisnięte przez praskę
  • 1-2 łyżeczki chili

Przygotowanie:

1W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i selera, smażyć przez 8 minut. Dodać czosnek i chili, wymieszać i smażyć przez kolejne 2 minuty.

2Dodać pomidory, fasolę, doprawić oregano, wymieszać.

3Dusić bez przykrycia na małym ogniu przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać serem cheddar. Wstawić do piekarnika rozgrzanego na funkcji grill na 3–4 minuty, aż ser się roztopi i zacznie bulgotać.

Porcja dla:

4 osób