Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Harissa to dodatek do dań, który można łatwo zrobić samodzielnie w domu. Popularna w Północnej Afryce, na pewno Wam posmakuje.
Składniki:
- 60 g suszonych papryczek chili
- 2,5 łyżki ziaren kolendry
- 3 łyżki ziaren kuminu
- 2,5 łyżki nasion kopru włoskiego
- 1 łyżka kminku
Przygotowanie:
1Usunąć pestki z papryczek. Moczyć papryczki w gorącej wodzie przez ok. godzinę – aż będą miękkie.
2Wsypać przyprawy (kolendrę, kumin, koper włoski i kminek) na patelnię ustawioną na dużym ogniu. Prażyć przez ok. 3 minuty. Utłuc w moździerzu.
3Odcedzić papryczki, zachowując wodę.
4Zmiksować czosnek, dodając trochę wody z papryczek. Dodać papryczki, przyprawy, sól i ocet. Miksować przez kilka minut. Dodać oliwę z oliwek, aby uzyskać gładką konsystencję.
Porcja dla:
600 osób