Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
75 min.

Harissa to dodatek do dań, który można łatwo zrobić samodzielnie w domu. Popularna w Północnej Afryce, na pewno Wam posmakuje.

Składniki:

  • 60 g suszonych papryczek chili
  • 2,5 łyżki ziaren kolendry
  • 3 łyżki ziaren kuminu
  • 2,5 łyżki nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżka kminku

Przygotowanie:

1Usunąć pestki z papryczek. Moczyć papryczki w gorącej wodzie przez ok. godzinę – aż będą miękkie.

2Wsypać przyprawy (kolendrę, kumin, koper włoski i kminek) na patelnię ustawioną na dużym ogniu. Prażyć przez ok. 3 minuty. Utłuc w moździerzu.

3Odcedzić papryczki, zachowując wodę.

4Zmiksować czosnek, dodając trochę wody z papryczek. Dodać papryczki, przyprawy, sól i ocet. Miksować przez kilka minut. Dodać oliwę z oliwek, aby uzyskać gładką konsystencję.

Porcja dla:

600 osób